Posted on

Questions about KASK Equestrian Helmets

KASK Star Lady Shadow Helmet

General

Question 1. Where are KASK Helmets manufactured/made?

Answer – All KASK Equestrian Helmets are Made In Italy.

Question 2. Are KASK Helmets certified for use in USA?

Answer – All KASK Equestrian Helmets are fully certified by SEI. They bear the ASTM F1163 certification.

Certification

Question 3. What certifications do the KASK Helmets achieve?

Answer – Following is the list of safety certifications awarded to KASK Helmets:

  • VG1 01.040 2014-12
  • ASTM F1163 with SEI mark

Sizing

Question 3. What sizes are KASK Helmets available in?

Answer – KASK Helmets are available in all sizes ranging from US 6 3/8 (EU 51) through US 7 7/8 (EU 63).

Question 4. How does the sizing of KASK Helmets run?

Answer – 3 Shell Sizes are available for KASK Equestrian Helmets: Small, Medium and Large. The Star Lady and Star Lady Shadow Helmets are not available in Large Size (US 7 1/2, US 7 5/8, US 7 3/4, US 7 7/8).

Each shell size allows 3 to 4 different sized inner liners (padding) as shown below.

Size Chart for KASK Equestrian Helmets

Shell SizeSmallSmallSmallSmallSmallSmallSmallMediumMediumLargeLargeLargeLarge
US Size6 3/86 1/26 5/86 3/46 7/877 1/87 1/47 3/87 1/27 5/87 3/47 7/8
EU Size51525354555657585960616263

Example

Say you measure your head and find you are US Size 7 1/8 (EU 57). Then the Small size shell with the 7 1/8 size Inner Liner would be ideal for you.

Features

Ventilation
Question 5. How well ventilated are the KASK Helmets?

Answer – The KASK Equestrian helmets are designed for superior ventilation. They have a ventilation system that enables airflow to the top and back of the head, keeping you cool and dry. From customer testimonials from riders at WEF (where temperatures easily touch 95 degrees), they claim KASK Helmets are simply very well ventilated.

Fit
Question 6. What is the KASK Fit System?

Answer – The KASK Fit System is a special design that enhances the fit of the helmet for all riders. It consists of a flexible brace that cradles the back of the neck/head area. Riders with long hair will find this especially useful. Since the cradle is flexible, it compresses the hair in, reducing any gaps.

Optional Removable Back of Head Support
Optional Removable Back of Head Support

As an additional benefit, it provides extra coverage to the back of the head area.

The cradle can be removed (optionally) if the rider does not wish to use it. Please follow the instructions in the User Manual.

Magnetic Buckle
Question 7. What about the ‘magnetic buckle’?

Answer – All KASK Equestrian Helmets feature a magnetic buckle system. As soon as you hold the buckle close, it self-locks. Be rest assured that the buckle is designed to prevent involuntary release.

Wide Visor “Star Lady” Helmets

Question 7. Does KASK offer a wide-brim helmet like the GPA First Lady?

Answer – The KASK Star Lady and KASK Star Lady Shadow are the flagship wide-brim helmets from KASK. These offer superior protection from the sun. Additionally, they are also very aesthetically pleasing.

KASK Star Lady Riding Helmet in Black
KASK Star Lady Riding Helmet in Black (wide visor)
KASK Star Lady Shadow Helmet
KASK Star Lady Shadow Helmet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Question 8. What is the difference between the Dogma Light and Dogma Chrome Light Helmets?

Answer – The two helmets are identical with one difference: Where the Dogma Chrome Light helmets sport a “Chrome” (shiny) trim, the Dogma Light Helmets feature a matt tone-on-tone trim. For example, the Black/Silver Dogma Chrome Light Helmet features a Silver trim on a Black Helmet. The Dogma Light Helmet is a top choice for hunter riders.

Dogma Chrome Light Helmet in Black with Silver trim
Dogma Chrome Light Helmet in Black with Silver trim
KASK Riding Helmet in Black
KASK Riding Helmet in Black

 

 

 

 

Have more  questions? Ask Us. Simply type your question in the Comments below or Contact Us. We are always here to help you.

2 thoughts on “Questions about KASK Equestrian Helmets

  1. Can you give some advice as to differences between Kask and Kep helmets.? I ride dressage.

    1. Hello Elena
      KASK is a newer brand of equestrian helmets (been in the US 2 years ago). There are 2 main styles of helmets by KASK (Dogma Chrome Light/Dogma Light and the Dogma Star Lady/Dogma Star Lady Shadow). KEP is known for their ultra-light weight helmets. All their helmets feature the same style. KEP offers the most customization options than any other helmet with a 2-week order-to-delivery period. If you have other questions, please feel free to call us at 954-383-1599.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.